Mylo Freeman: “Kinderen hebben behoefte aan zowel spiegels als ramen”
mei 15, 2018
Arabella boeken komen digitaal tot leven
juni 7, 2018
Show all

Bied je kind de helpende hand

SSUCv3H4sIAAAAAAAEAH1STU+EMBC9m/gfSM9gKF+LHk08693sYdoObLVLN7SsMRv+uy0F7MF4KTNv+t48Znq7v0sSIgV5SkjJkXLoWFYjx6xqui5jeVFmvIAWRENZXnUkXQgMjOSOc/OZF1BqMnYEK/Xg4DxdcRTS6lGC8qDH5sA3Fuxk0HiJFeJgsXd3A7jytz7vIU+2wlJ0DG/7RUw8NE6jopmYL76yD+TWkK0yp/8ovaG+KPxL5hmYN7arhOC4/Sb0OPDvX98O6rTVSkLs3aE0b0r64M7q4M+a7pLHEMzRkEZUCGFIq4bjb+7I4x7RoBLckM8vi+M5nuxVCtRRDpOQOhryVXNQnlBGzS+j5HLoI5q2JxzjhbmN63MEDNouZsn6SITbqE9pSWnd5oeWVnXRuG/u/M4/VDviTHoCAAA=

Je kent het wel: je kleuter probeert een vierkant blok in een rond gat te stoppen. Je vraagt of je kind boven zijn broek aan wil trekken en hij komt beneden met zijn rugtas, maar zonder broek….of je vraagt hem of haar speelgoed op te ruimen en een uur later is er nog niets opgeruimd….Help!

Hoe komt dit? Je herkent het vaak zelf niet…het kan zijn dat je kind nog geen goed ontwikkelde executieve functies heeft. Op dit moment een onderwerp dat enorm in de belangstelling staat. Het hebben van goede executieve functies heeft een positief effect op veel schoolse vaardigheden en een positief effect op het kunnen plannen en organiseren.

Executieve functies zijn cognitieve vaardigheden die helpen kinderen taken te voltooien, hun gedrag te beheersen en problemen op te lossen, maar het zijn ook basisvaardigheden die ze de rest van hun leven gebruiken.

Op dit moment wordt het belang van goede executieve functies ingezien. En de diverse elementen zijn te trainen! Dat is goed nieuws.

Maar er is ook goed nieuws!

Als je deze vaardigheden al op jonge leeftijd leert, kan dit later leiden tot een succesvoller, leven! Het is gemakkelijk en leuk om met je kinderen deze executieve functies op een speelse manier te trainen!

Maar laten we eerst eens kijken wat de executieve functies inhouden en waarom de executieve functies zo belangrijk zijn.

Wat zijn executieve functies en waarom zijn ze belangrijk?

De executieve functies zijn te vergelijken met de luchtverkeersleiding. Ze zorgen ervoor dat we kunnen plannen, onthouden, regelen en tegen een tegenslag kunnen. Hierbij een omschrijving van de diverse onderdelen:

  • Werkgeheugen - Het vermogen om meerdere gedachtes tegelijkertijd te onthouden zoals; het onthouden van taken, lijsten en kennis.
  • Inhiberende (remmende) controle – Het controleren van je eigen gedrag door impulsen tegen te houden, geduld te hebben en je aandacht vast te houden.
  • Cognitieve flexibiliteit – Dit zorgt ervoor dat je op verschillende manieren kunt denken, creativiteit en verbeeldingskracht hebt, wat leidt tot een goed probleemoplossend vermogen en empathie.

De ontwikkeling van deze functies begint zodra we worden geboren, eerst op een op zeer eenvoudige manier, maar het zal uiteindelijk alle complexere processen ondersteunen die onze hersenen uitvoeren. Drukke levens met veel prikkels belasten de executieve functies nog meer.

Kinderen die tegenwoordig opgroeien staan bloot aan heel veel prikkels en ‘moeten’veel. Alle ouders willen het beste voor hun kind. De hulp bij het ontwikkelen van goede executieve functies is een goede start voor elk kind.

Wat is er fijner dan in de ochtend op te staan en zonder stress van een kind dat niet kan opschieten op pad te gaan?

In deze nuttige video (hiernaast) van Harvard University worden de problemen rond de ontwikkeling van de executieve functie uitlegt.

En nu zelf aan de slag ermee! Oefening baart kunst!

Hieronder zullen we kijken naar de drie gebieden van de executieve functie en hoe je deze bij je kind kunt stimuleren. Opgepast, het kan zijn dat je er zelf ook plezier aan beleeft!

Haal adem - Het is allemaal goed nieuws!

Het lijkt misschien een overdaad aan informatie voor ouders deze dagen, maar hoe meer we weten over kinderen, hoe beter we ze kunnen begeleiden.

Hier zijn nog enkele manieren waarop je van begin af aan vaardigheden voor executieve functies kunt oefenen: Harvard University’s Center on the Developing Child

Nog een laatste opmerking: het ontwikkelen van executieve functies bij kinderen kan leuk en gemakkelijk zijn, dus ontspan en geniet van deze tijd. In essentie draait het gewoon om interactie, nieuwe dingen uitproberen, kinderen de vrijheid geven om te ontdekken en dingen uit te vinden, geduld hebben, kalm zijn en leuke spelletjes te spelen. Kortom, leren door te spelen! Al je als ouder en of begeleider meespeelt stimuleert dat niet alleen het speelplezier en de vaardigheden van het kind, het is ook bewezen dat degene die meespeelt ook zijn/haar eigen executieve functies verbetert.