Memory - Kidiyo
Kidiyo op de groep – Testers gezocht!
september 5, 2018
Biba Bellen Bende menu Kidiyo
BiBa Bellen Bende
oktober 22, 2018

Memory


Memory is een populair spelletje dat ook nog eens leerzaam is! Je vindt dit spel in onze Kidiyo gratis spelletjesapp voor kinderen. Op een speelse wijze trainen jonge kinderen hun werkgeheugen en volgehouden aandacht. Het werkgeheugen is nodig om informatie vast te houden en om taakjes op te lossen. Volgehouden aandacht is belangrijk voor het concentreren en focussen op een taak of situatie. Kidiyo Memory zorgt ervoor dat het spelletje uitdagend blijft. Wil je weten hoe? Of wil je meer weten over werkgeheugen en volgehouden aandacht? Lees dan vooral verder!
 

Kidiyo Memory

Memory is een bekend spelletje, dat al ontzettend lang wordt gespeeld. De spelers tikken steeds twee kaartjes aan, de kaartjes worden omgedraaid en er verschijnen twee plaatjes. Wanneer er twee dezelfde plaatjes te zien zijn, heb je een paar gevonden en verdwijnen ze uit beeld. Als er twee verschillende plaatjes te zien zijn, worden ze weer teruggedraaid en blijven ze in het spel. Als alle kaartjes op zijn en je dus alle paren hebt gevonden, heb je gewonnen en kan je naar het volgende level gaan! Je kunt er ook voor kiezen om hetzelfde level nog een keer te spelen. Speel je Kidiyo Memory samen? Dan mag elke speler omstebeurt twee kaartjes aantikken. Degene die aan het eind van het spel de meeste paren heeft gevonden, wint! De levels hebben een oplopende moeilijkheidsgraad, zodat elk level zorgt voor een nieuwe uitdaging. Kinderen beleven er onwijs veel plezier aan en het is nog leerzaam ook!
 

Hoe memory je brein uitdaagt...

Het gebeurt regelmatig dat kinderen niet in één keer kunnen onthouden welke spullen ze allemaal mee moeten nemen of dat ze alweer vergeten zijn wat ze wilden vragen terwijl ze hun vinger opstaken in de klas. Dit zijn activiteiten waarbij het werkgeheugen wordt aangesproken. Het werkgeheugen is een onderdeel van de executieve functies, die worden aangestuurd door de prefrontale cortex in de hersenen. Je gebruikt je werkgeheugen om informatie vast te houden in je korte termijn geheugen en om tegelijkertijd taakjes uit te voeren. Bij memory wordt het werkgeheugen op een speelse manier getraind, doordat je zowel de afbeeldingen op de kaartjes als de plek van de kaartjes moet onthouden. Dit is al best een klus en het wordt nog moeilijker als je samen speelt en je op je beurt moet wachten. Je geheugen wordt hierbij flink op de proef gesteld! Een mooie oefening dus, voor zowel kinderen als volwassenen.
 Naast je werkgeheugen, wordt ook je volgehouden aandacht getraind bij het spelen van memory. Volgehouden aandacht is ook een onderdeel van de executieve functies en zorgt ervoor dat je langer kunt focussen op een taak. Daarnaast zorgt de volgehouden aandacht ervoor dat als je bent afgeleid, je jouw taak weer op kunt pakken, en verder kunt gaan waar je mee bezig was. Tijdens memory moet je je aandacht goed bij het spel houden, want als je even niet oplet, dan weet je misschien niet meer waar de kaartjes lagen. Als je je aandacht er goed bijhoudt, kan je werkgeheugen zijn werk goed doen en is de kans groter dat je veel memory paren vindt! Memory is dus een leuk spelletje maar ook nog eens erg goed voor het brein!Ondanks dat wij het samen spelen van memory aanraden, kan het uiteraard voorkomen dat een kind alleen op de tablet speelt. Het grote voordeel van Kidiyo Memory is dat het spelletje uitdagend blijft, door levels steeds moeilijker te maken. Naast het feit dat er in elk level meer kaartjes worden toegevoegd, worden de spelers ook op een andere manier uitgedaagd. In de laatste levels wordt er geoefend met het getalbegrip. Een paar bestaat nu bijvoorbeeld uit een kaartje met het getal 3 en een kaartje met drie sterren. Daarnaast wordt ook het getal hardop uitgesproken, waardoor de visuele en auditieve aspecten aan elkaar gekoppeld worden. Hierdoor leert een kind dus zelf verbanden te leggen en wordt het getalbegrip aangesproken. Tijdens het samen spelen kan ook de woordenschat vergroot worden, door de plaatjes die op de memory kaartjes staan te benoemen.


Jongeren vs. ouderen

Kinderen zijn vaak beter in memory dan ouderen, dit hebben zij te danken aan hun jonge hersenen. Je hersenen bestaan uit miljoenen hersencellen, die met elkaar in verbinding staan. In de eerste twee jaar van je leven worden er heel veel verbindingen gemaakt tussen je hersencellen. Hoe ouder je wordt, hoe meer verbindingen er worden afgebroken. De hersenen worden nu niet dommer, maar juist effectiever. Er worden namelijk ‘langzame’ verbindingen afgebroken, dit zijn verbindingen die niet vaak gebruikt worden. Voor het spelen van memory zijn juist die langzame verbindingen belangrijk. Kinderen kunnen dankzij hun extra verbindingen beter details onthouden over de plaatjes en de locatie van de kaartjes. Een ander gek verschijnsel is dat ouderen de kaartjes altijd netjes in rijen leggen, terwijl kinderen ze vaak kriskras door elkaar neerleggen. Ouderen hebben deze structuur nodig om de plek van het kaartje te kunnen onthouden. Dit komt doordat wij onszelf hebben aangeleerd om in categorieën te denken. Kinderen hebben dit nog niet aangeleerd en hebben er daardoor geen moeite mee als de kaartjes kriskras door elkaar liggen.

Lees hier meer over andere spellen

Kidiyo Biba Bellen bendeKlik hier voor meer informatie over de spellen
DierenspelKlik hier voor meer informatie over de spellen
KamishibaiKlik hier voor meer informatie over de spellen
Klik hier voor meer spellenKlik hier voor meer spellen