Speel & Ontwikkel

Hoe ontwikkelt je kind met Kidiyo?

De spellen en inhoud van Kidiyo hebben elk op een andere manier invloed op de belangrijkste ontwikkelingsvaardigheden van kinderen. De ontwikkelingsvaardigheden hebben wij ondergebracht in 4 ontwikkeldomeinen: Aandacht & Geheugen, Creativiteit & Spel, Taal & Denken en Plezier & Bewegen.

Klik op de hersengebieden en ontdek hoe Kidiyo deze gebieden stimuleert en welke spellen je kunt spelen om samen verder spelend te leren!

 
 

 
 


Prefrontale cortex: Aandacht

Het voorste gedeelte van de frontale kwab is de prefrontale cortex. Dit deel van het brein is verantwoordelijk voor de executieve functies, het zorgt ervoor dat kinderen kunnen kiezen en plannen kunnen maken. De executieve functies zijn te vergelijken met de luchtverkeersleiding. Ze zorgen ervoor dat we kunnen plannen, onthouden, regelen en tegen een tegenslag kunnen.

Wil je meer weten over de executieve functies lees dan deze blog:

Vaardigheden: executieve functies; uitgestelde aandacht, volgehouden aandacht & emotieregulatie.


Hippocampus: Geheugen

Hippocampus betekent zeepaardje, dit komt omdat wetenschappers de hippocampus op een zeepaardje vonden lijken. In de hippocampus worden herinneringen opgeslagen, zodat kinderen zich kunnen herinneren hoe ze een spelletje moet spelen of een telefoonnummer kunnen onthouden.

Vaardigheden: geheugen, werkgeheugen


SpellenFrontale kwab: Creativiteit & Spel

De frontaalkwab zorgt er voor dat je problemen kunt oplossen en helpt kinderen bijvoorbeeld om hun fantasie en creativiteit te gebruiken. Als je aan het dagdromen bent is dit gedeelte van je brein actief. Maar ook ze aan het spelen zijn gebruik kinderen dit deel van hun hersenen.

Vaardigheden: creativiteit/fantasie, probleemoplossend vermogen & spel ontwikkeling


SpellenPari√ętaalkwab: Taal & Denken

Het grootste deel van je brein, zorgt ervoor dat je kunt denken en praten maar ook bijvoorbeeld kunt rekenen. Dit deel van de hersenen is bijvoorbeeld actief als je kinderen luisteren naar het verhaaltje dat je voorleest.

Vaardigheden: probleemoplossend vermogen, ruimtelijk inzicht, taalbegrippen, rekentaal, rijmen, leesbevordering.


SpellenAmygdala: Plezier

Dit kleine plekje in je brein regelt je gevoelens en emoties. De amygdala waarschuwt bijvoorbeeld als er gevaar is en hierdoor voelt een kind zich bang. Of als kinderen een leuk filmpje kijken zorgt de Amygdala ervoor dat zij zich vrolijk voelen.

Vaardigheden: emotieregulatie & spelen


Cerebellum: Bewegen

Het cerebellum zorgt ervoor dat je kunt bewegen, je spieren worden door het cerebellum aangestuurd. Het zorgt ervoor dat kinderen snel kunnen bewegen en hun evenwicht kunnen houden. Hierdoor kunnen kinderen fietsen, dansen, rennen of touwtje springen.

Vaardigheden: ritme, vrij bewegen, bewegingsvaardigheid.


Spellen