Memory
oktober 9, 2018Dierenspel
november 7, 2018
Bij het BiBa Bellen Bende spel mogen kinderen hun dierenvriendjes bevrijden uit bellenblaas bubbels! Dit doen ze door, aan de hand van verschillende aanwijzingen, bubbels door te prikken. Hierbij maken ze op een speelse manier kennis met vier kleuren. Elk level is steeds iets moeilijker, om de kinderen uit te blijven dagen worden er executieve functies getraind. Ook worden kinderen gestimuleerd om met behulp van real life bewegingen de dieren te bevrijden! Ben je benieuwd op welke manier dit wordt gedaan? Lees dan vooral verder!
BiBa Bellen Bende
Wat vinden jonge kinderen nou leuker dan bellenblaas bellen doorprikken?! Bij het BiBa Bellen Bende spel mogen kinderen allerlei bubbels doorprikken, waarbij ze op een speelse manier kennis maken met de kleuren rood, blauw, geel en groen. Maar dat is niet alles. Vanaf level 3 worden ook de uitgestelde aandacht en het werkgeheugen uitgedaagd. Dit zijn onderdelen van de executieve functies. BiBa Bellen Bende bestaat uit 6 levels met oplopende moeilijkheidsgraad, waardoor elk kind uitgedaagd wordt! Lukt een level nog niet helemaal? Probeer dan een lager level nog eens om extra te oefenen.
Hoe BiBa Bellen Bende je brein uitdaagt…
Met het BiBa Bellen Bende spel oefenen kinderen ten eerste met het herkennen van kleuren. Vooral in de eerste twee levels wordt hier op gefocust. Door het combineren van auditieve (horen) en visuele (zien) stimuli, leren kinderen nieuwe kleuren herkennen en benoemen. Daarnaast wordt op een speelse manier de uitgestelde aandacht en het werkgeheugen getraind. Deze vaardigheden zijn een onderdeel van de executieve functies, welke worden aangestuurd door de prefrontale cortex in de hersenen. De executieve functies zorgen onder andere voor zelfbeheersing en het vasthouden van aandacht.
Tegenwoordig krijgen kinderen te maken met veel prikkels uit hun directe omgeving, waardoor het steeds moeilijker wordt om aandacht vast te houden. In de Biba Bellen Bende moeten kinderen vanaf level 3 een tiental seconden wachten voordat ze de opdracht die ze hebben gekregen uit mogen voeren. Hierbij kunnen ze flink oefenen met het uitstellen en vasthouden van aandacht. Tijdens het wachten worden kinderen ook nog lichamelijk aan het werk gezet. Er wordt van ze gevraagd om de ruimte met bellen te vullen door bijvoorbeeld met de kikker mee te springen.
Het werkgeheugen wordt getraind wanneer de kleuren in een bepaalde volgorde worden genoemd en de kinderen vervolgens de kleuren in dezelfde volgorde moeten doorprikken. Later wordt het moeilijker, als de kleuren in omgekeerde volgorde moeten worden doorgeprikt. In het laatste level worden verschillende objecten in verschillende kleuren getoond. Vervolgens verdwijnen deze en wordt van één van de objecten gevraagd welke kleur het was. De eerste keer zullen kinderen dit nog moeilijk vinden, maar je zult snel merken dat het beter gaat. Probeer het zelf ook eens, voor ouders is de uitdaging minstens zo groot!
Doordat de kleuren worden gekoppeld aan voorwerpen die kinderen in het dagelijks leven ook tegenkomen, krijgen kleuren ook een betekenis in de echte wereld. Het maken van een connectie tussen onscreen en offscreen spelen is erg belangrijk om de dingen die kinderen hebben geleerd in de online wereld ook daadwerkelijk terug te zien in de offline wereld. Om de link naar de echte wereld nog meer duidelijk te maken, kun je bijvoorbeeld samen naar dingen zoeken die rood, blauw, geel of groen zijn. Tot slot wordt aan het eind van elk level een animatie afgespeeld, deze dient als een positieve beloning voor het afronden van een level en zal de motivatie om verder te spelen en te leren vergroten.
Lees hier meer over andere spellen