Muziek luisteren - Kidiyo
E-boeken voor kinderen
november 28, 2018
hophopgroenteop online spelletje
HopHopGroenteOp Spel
november 2, 2021

Muziek luisteren


Al tijdens de zwangerschap luisteren baby’s mee naar de muziek die in de omgeving wordt afgespeeld. Als een bepaald liedje vaak wordt afgespeeld tijdens de zwangerschap, kan een baby dit zelfs herkennen na de geboorte van het kind. Vaak worden baby’s rustiger van het horen van muziek of het neuriën van een van de ouders. De liefde voor muziek zit er dus al vroeg in. Omdat muziek zo´n belangrijk onderdeel is voor de ontwikkeling van kinderen, hebben we dit toegevoegd aan het online Kidiyo platform. Ben je benieuwd op welke manier muziek luisteren een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen? Lees dan snel verder!
 

Muziek luisteren

In de app kunnen kinderen naast zelf muziek maken ook naar muziek luisteren. Bij de liedjes hoort ook altijd een leuk filmpje die kinderen keer op keer kunnen bekijken en luisteren. Daarnaast zijn er ook dansclips te bekijken. Hier wordt op een vrolijk deuntje een dans voorgedaan, die makkelijk is na te doen door jonge kinderen.
 

Hoe muziek luisteren je brein uitdaagt…

Jonge kinderen zijn vaak dol op liedjes luisteren en zingen. Vaak worden op kinderdagverblijven of scholen liedjes gebruikt om een afsluiting of begin van een activiteit aan te geven. Bijvoorbeeld aan het begin van de dag of voordat ze gaan eten en drinken. Naast dat kinderen dit leuk vinden, geeft het een duidelijke structuur met herkenbare momenten op een dag.

 

Daarnaast trainen jonge kinderen hun auditieve gehoor als ze veel naar muziek te luisteren. Met een goed getraind gehoord, kunnen kinderen beter onderscheid maken tussen verschillende klanken en woorden. Dit maakt het makkelijker om te leren praten en schrijven. Soms wordt er beweerd dat kinderen slimmer worden door het luisteren naar klassieke muziek, dit wordt het Mozart-effect genoemd. In een onderzoek scoorden kinderen hoger op een intelligentietest nadat ze naar muziek van Mozart hadden geluisterd. Later bleek dat dit effect niet alleen met klassieke muziek behaald werd. Het geconcentreerd luisteren, naar bijvoorbeeld muziek, maakt de hersenen actief, waardoor er beter gepresteerd kon worden.


Referenties

- Mieras, M. (2010). Wat muziek doet met kinderhersenen. Uitgave van het Jeugdcultuurfonds.

Lees hier meer over andere spellen

Kidiyo puzzelsKlik hier voor meer informatie over de spellen
Kidiyo muziek makenKlik hier voor meer informatie over de spellen
Leukste verhalen met de Kidiyo E-bookKlik hier voor meer informatie over de spellen
Klik hier voor meer spellenKlik hier voor meer spellen