E-boeken voor kinderen - Kidiyo
Puzzelen
november 28, 2018
Muziek luisteren
december 14, 2018

E-boeken voor kinderen


Het lezen met je kind is een speciaal moment van ontspanning en een die de band tussen ouder en kind enorm versterkt. Ook al kunnen de jongste kinderen nog niet lezen, het is toch belangrijk om hier vroeg mee te beginnen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een knisperboekje voor de aller jongsten. Regelmatig voorlezen van prentenboeken aan jonge kinderen zorgt voor leesplezier, maar kan ook bijdragen aan de taalontwikkeling van kinderen. Ben je benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Lees dan vooral verder!

E-boek

Het klassieke voorlezen blijft natuurlijk een mooi moment tussen ouder en kind en dit wil Kidiyo zeker niet verliezen. Wij denken dat als de nieuwe e-boek functies op de juiste manier worden gebruikt, het een nog specialer moment kan worden! De e-boeken kunnen door ouders op een normale manier worden voorgelezen. Hierbij wordt geen geluid afgespeeld en staat de tekst in beeld. Het speciale moment van een prentenboekn met jouw kind lezen voor het slapen gaan hoeft zo niet te veranderen. Heb je even geen tijd om zelf voor te lezen, maar wil je niet dat kinderen een filmpje kijken op de tablet? Dan kun je de automatische voorleesfunctie gebruiken. Het e-boek wordt dan automatisch door een voorleesstem voorgelezen. In de Kidiyo app zijn nu de leukste gratis e-boeken voor kinderen van de Kidiyo dieren beschikbaar! Droomt jouw kleuter vannacht ook over de avonturen van de Kidiyo karakters?
 

Hoe het E-boek je brein uitdaagt…

Kinderen hebben van jongs af aan baat bij voorlezen. Neem dus regelmatig je baby, dreumes, peuter of kleuter op schoot om voor te lezen. Bij baby’s kun je beginnen met het geven van een knisperboekje voor de aller kleinsten. Dit is een zacht, klein boekje van stof, waarbij elke bladzijde knispert. Alle zintuigen van jouw baby worden zo geprikkelt. Je kunt ook met je baby de plaatjes van een prentenboek bekijken. Ze houden vooral van het contact met een volwassenen en reageren op je stem. Bij peuters en kleuters draait het steeds meer om de verhaallijn. Door het verhaal voor te lezen en gesprekken te voeren over het verhaal, wordt de woordenschat vergroot en leren ze verhalen te begrijpen. Kinderen die al vroeg worden voorgelezen hebben later een voordeel wat betreft taalvaardigheid. Als je als kind een kwartier per dag voorgelezen wordt, leer je gemiddeld 1000 woorden per jaar. Daarnaast blijkt uit meerdere onderzoeken dat kinderen die veel lezen en voorgelezen worden, beter presteren op school! Er zitten dus alleen maar voordelen aan voorlezen. Ben jij nog opzoek naar de leukste duurzame prentenboeken om voor te lezen? De Kidiyo dieren nemen jouw graag mee op avontuur in hun boeken.

Kinderen vinden het heel leuk om telkens hetzelfde verhaaltje uit hetzelfde kinderboek te lezen. Dit biedt structuur en regelmaat, iets waar kinderen van houden en wat ze nodig hebben. Ze weten wat ze kunnen verwachten van dit prentenboek en dit geeft een veilig gevoel. Daarnaast is herhaling de sleutel tot het leren van nieuwe woorden. Om een nieuw woord te leren en goed te kunnen begrijpen is herhaling essentieel. Daarbij is het ook belangrijk om woorden in verschillende contexten te horen. Dit kun je doen door na het voorlezen nog even door te praten en vragen te stellen over het verhaal en het kinderboekje. Praat dus na het voorlezen met je kind over het verhaal uit het prentenboek en stel vragen. Wanneer het verhaal de eerste paar keer wordt voorgelezen, kijkt je kind vooral naar de plaatjes, maar na een paar keer begint je kind ook de verbanden van het verhaal te begrijpen.

Referenties

Robbins, C., & Ehri, L. C. (1994). Reading storybooks to kindergartners helps them learn new vocabulary words. Journal of Educational psychology, 86(1), 54.

Lees hier meer over andere spellen

Kidiyo Memory gameKlik hier voor meer informatie over de spellen
DierenspelKlik hier voor meer informatie over de spellen
KamishibaiKlik hier voor meer informatie over de spellen
Klik hier voor meer spellenKlik hier voor meer spellen